Monday, November 1, 2010

Mathematics is CooL


Sekarang cikgu tengah bermood exam..so relax la skit..tak sabar menunggu detik cuti sekolah..sangat terasa nak berehat serehat rehatnya plus jenjalan sejalan jalannya ( *sambil nyanyi lagu rindu serindu rindunya)...hihi :P

Sebelum ni aku ada cerita mengenai mathematics is funny??.. kali ni aku nak citer Mathematics is Cool..macam menarik jer kan..of course la..

Okey, actually ni adalah satu PERMAINAN menggunakan kalkulator sebagai alat bantu untuk mencari jawapan yang tersembunyi..rasionalnya, permainan ni sedikit sebanyak dapat membantu pelajar membiasakan diri dengan menggunakan kalkulator..sangat2 menarik..
eh..kalau nak tau kalkulator memang akan sentiasa berada dalam handbag aku pd setiap masa la..(silalah percaya..tak caya, sila selongkar handbagku..)hehe..

Cara-cara bermain:
  • Anda dikehendaki menggunakan kalkulator untuk menyelesaikan masalah yang diberikan (tak kira la kalkulator saintifik ke kalkulator cap ayam ke janji nama dia KALKULATOR atau mesin kira)
  • Sila tekan nombor-nombor dan operasi yang dikehendaki oleh soalan tersebut
  • Setelah mendapat jawapan, sila terbalikkan kalkulator anda (upside down)..so anda akan dapat melihat nombor-nombor tersebut seperti abjad dari A-Z
  • Perkataan yang tertulis pada skrin kalkulator itu adalah jawapan bagi soalan tersebut


CONTOH:

SOALAN: Apakah yang dikatakan oleh ketua Indian apabila dia melihat gunung everest

GUNA KALKULATOR: (3 x 3 + 500000) x 6 + 3530693 x 21 + 7 =

JAWAPAN: 77144614

APABILA DITERBALIKKAN KALKULATOR : HIGH HILL



JOM try yang ni pulak..







okey, cool kan..so mathematics is fun rite?..http://www.emocutez.com


~baihttp://www.emocutez.com~



p/s: esok paper Mathematics Form 4..Harap2 la students aku boleh jawab dengan tenang..lepas tu mari merabunkan mata marking paper..teehee~


2 comments:

EzzEddin said...

suka math..
especially add maths..

RoSs_NiE said...

@EzzEddin: bagus2..teruskan menyukainya..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails