Friday, December 30, 2011

Sweet and Lovely Video [Animation]


The videos below are recommended to those who are in love, thinking of sweet moments, release all the bad mood and try to catch up what they want in their life..I like their animation and also the song. Make me (^_^) (*_*) always and always..let's watch it ^_^


1) Don't Let Me Fall by Lenka



2) Can't Smile Without You




3) Love Story by Taylor Swift



4) Perfect Two by Auburn



5) Count On Me by Bruno Mars




6) Always On My Mind by Willie Nelson




“What is love? Love is when Khadijah r.a spent her entire wealth on this Deen for the man she love. Love is when the Prophet s.a.w took the glass that Ayesha r.a drank from and put his lips on the exact place she put her’s and then drank. Love is when the Prophet s.a.w had a race with Ayesha r.a and joked with her when she lost. Love is when Zainab r.a would sacrifice her most prized possession, her everything for her Husband. Real Love is not based on romance, candle light dinners and walks along the beach rather it is based on respect, compromise, care and trust”









Wednesday, December 28, 2011

Melangkah Ke Tahun Ketiga Bergelar 'Pendidik'


28 Disember 2009, bermulanya perkhidmatan aku sebagai pendidik. Sekolah pertama aku ditempatkan ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Putra, Langkawi.



Melangkah ke tahun Kedua perkhidmatan, dapat berpindah ke Kuala Muda/Yan. Tempat tanah tumpah darahku. InsyaAllah akan di daerah ini juga mengikut bakal suami . Tahun 2012, merupakan tahun ketiga bergelar pendidik.

Alhamdulillah, selama bergelar pendidik ini pelbagai cabaran dan dugaan yang terpaksa ditempuhi. Ramai orang selalu berkata,

"Cikgu, kerja setengah hari saja kut, setakat mengadap anak murid tu apa la sangat"

Ambil itu secara positif, mari tanamkan azam dan abaikan bisikan-bisikan manusia yang tidak pernah pandai menilai. Walaupun mereka semua di luar sana tidak tahu tugas sebenar pendidik di sekolah. Kitalah kerani, kitalah guru, kitalah pembantu kewangan, kitalah setiausaha, kitalah driver, kitalah pengawal keselamatan, kitalah PA, kitalah polis, kitalah tukang kebun, kitalah jurulatih, kitalah jururawat..terimalah semuanya dengan ALHAMDULILLAH sebab itulah pintu rezeki seorang guru. Memberi fokus dalam mendidik pelajar adalah lebih penting daripada mendengar kata tohmahan terhadap guru.

Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Bahawasanya jika kamu mengajar seseorang lalu dia mendapat kebajikan yang lebih berharga daripada dunia dan segala isinya"


Menerima ucapan,

"Terima kasih cikgu di atas jasa cikgu selama ini mengajar saya. Saya telah berjaya menjadi seorang pelajar cemerlang"

"Dulu saya nakal di sekolah, tetapi apabila saya memikirkan kembali kata-kata cikgu saya mula fikirkan kehidupan saya. Walaupun saya tidak pandai seperti rakan lain, tetapi saya akan berusaha untuk menjadi seseorang yang berguna untuk ibu bapa dan keluarga saya. Terima kasih cikgu."

"Thank you teacher for guiding us, inspiring us and making us what we are today"


..adalah merupakan saat yang paling menggembirakan untuk seorang guru. Ucapan "TERIMA KASIH" daripada seorang pelajarnya yang menghargai jasa dan pengorbanan seorang guru merupakan saat terindah buat seorang guru apatah lagi mendengar kejayaan anak-anak didiknya.




Firman Allah s.w.t dalam Surah Ali 'Imran :

"Allah menerangkan (kepada sekalian makhluk-Nya dengan dalil-dalil dan bukti), bahawasanya tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Yang sentiasa mentadbirkan (seluruh alam) dengan keadilan dan malaikat-malaikat serta orang-orang yang berilmu (mengakui dan menegaskan juga yang demikian); tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; Yang Maha Kuasa, Lagi Maha Bijaksana"


Dalam ayat di atas, jelaslah bahawa, Allah s.w.t memulakan dengan nama-Nya, kemudian dengan para malaikat-Nya dan kemudian dengan ahli ilmu. Dan ini sudah cukup membuktikan betapa tingginya martabat ilmu dan ahli ilmu itu sendiri.


Guru adalah untuk dihormati bukan untuk ditaksubi. Sebagai pendidik, marilah kita menjadi pendidik yang memberi ta'dib dan tarbiyyah kepada insan bergelar murid. Jadilah pembimbing ke arah kecemerlangan hidup di dunia dan akhirat. InsyaAllah..^_^




p/s: Masih ingat kata seorang ustaz, tugas seorang pendidik ini adalah tugas yang sangat mulia. jangan sia-siakan tanggungjawab kita sebagai pendidik. Insyaallah setiap titik peluh kita mengajar untuk kebaikan pasti akan menerima ganjaranNya. Kita mendidik anak-anak didik kita menjadi insan yang berguna, InsyaAllah Allah akan memudahkan urusan kita. Kebanyakan anak guru insyallah akan berjaya ^_^



Tuesday, December 20, 2011

Rindu En. Dibios Cinta


Sudah almost 2 weeks tak ketemu en dibios cinta dan minggu depan is his birthday. Wajib lah mendapatkan surat beranak baru (habis duit bonus ceq). Kalau tak, sudah pasti dikacau-kacau oleh Abang J dan Abang P..yeahhaaa...

en dibios cinta bersama en. viva forever

Semalam pergi  Christmas Fragrance Gala Fair di Sogo, KL. Grab couple set perfume yang sangat best baunya. Lagi best dapat free gift. Price pun memang sangat-berpatutan dengan barang. That perfumes as hantaran nanti. Salegirl tu baik hati kasi two samples perfume for every set. Dapatla guna sebelum boleh buka spray diamond bottle yang besar tu. En. Tunang pun suka bau perfume for men tu..best woooo
(beli sikit-sikit-sikit lama-lama jadi berbukit-bukit..yer dak??)


Christmas Fragrance Gala Fair

Thursday, December 8, 2011

Sudah Tamat

Assalamualaikum..

Rasanya nak start berblog secara serius kembali. *Rasa jer la yer*
Sudah agak bersawang rumah saya ni kan. dasar pemalas cenggini la kan. Everyday masuk blog, lepastu tengok&usha update from blogger yang saya follow. tu jer.. tak terasa gatai tangan nak mengupdate blog sendiri pun.

Ok. sekarang ni saya mula addicted pada blog BRIDE-TO-BE..excited baca review, story and DIY yang diorang buat. So, nanti di side kanan blog saya ni akan ada la MENU baru B2B..,

Hari ni, hari last i jaga exam. hoyeeayy..tak terasa bosan la plak jaga exam ni. (ye kerrrr????) Nasib saya bahek hati ganti orang kan. Last paper hari ni adalah subjek GEOGRAFI 1. Masa: 1 jam 15 minit. Jawab 40 soalan objektif. Dalam masa setengah jam, half of the hall dah kosong. 30 minit kemudian, hall tinggal 7 orang dari 44 orang pelajar. 7 orang ni sebenarnya dah habis menjawab pun tapi saja jer taknak keluar sebab nak tunggu ambil kertas soalan. Yela, kalau keluar awal, tak boleh bawa keluar kertas soalan sekali.

Tadi ada seorang budak nakai-comey nak keluar awal dari dewan peperiksaan. dia nak bawa sekali kertas soalan peperiksaan dia.

saya      : eh, nak keluar, kena tinggalkan kertas soalan
pelajar  : ye ke, xpe la. tak jadi keluar.
saya       : kenapa pula?
pelajar  : ingat nak ambil kertas soalan nak check di rumah
saya       : ala, bukan boleh buat pembetulan pun
pelajar   : uihhh, cikgu taktau. saya di rumah 7 bulan nanti takdak keja nak buat. boleh la saya check jawapan. At least, saya boleh aim la saya dapat berapa geografi. Lepas tu, boleh la memikirkan masa depan saya.
saya       : ha, yela tu. dah tu. tunggu la lagi 30minit baru keluar

15 minit kemudian

pelajar   : bosan la cikgu duk dalam dewan ni. saya keluar la cikgu. lepas habis exam, saya mai ambil kertas soalan saya yer
saya       : Yela, giat tekun betul la budak ni

Sungguh kelakar budak ni. Nasib dia comey :P

Bila dah habis peperiksaan, pelajar mulalah rasa MERDEKA!!! Macam-macam karenah diorang ni. Dan semestinya ada yang bawa bunga api dan mercun nak meraikan kemerdekaan mereka sebagai pelajar yang beruniform sekolah. Macam-macam ragam betul. Teringat pula kenangan waktu sekolah dulu..huhu :P

Untuk Tahun 2012, ada 2 benda penting yang guru-guru akan tengok iaitu:

Jadual pembayaran gaji tahun 2012

Takwim persekolahan sesi 2012




Dan, esok akan BERCUTI. Destinasi = key el..



p/s: next entry..nak update wedding kengkawan yang saya attend. :)



Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday : Life

Wednesday, November 9, 2011

Wordless Wednesday : The World's Largest Toy Museum



to be continued.....

Sunday, October 16, 2011

Vokal Bukan Sekadar Rupa


Sedang menonton program terbaru di TV3, VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA. Ada orang cakap, program ni ala-ala THE VOICE di AXN. Kalau The Voice tu aku ikut gak la. gila mantoopppp suara mereka.

Entry aku ni bukan nak cerita pasal program VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA ni. Bila aku tengok program ni, teringat cerita bulan lepas masa aku ajar POEM. Biasalah karenah pelajar yang pelbagai. Masa tu aku ajar gaya bahasa ASONANSI

Cikgu : Asonansi ialah pengulangan bunyi VOKAL. Ok kelas, apa itu vokal??

Pelajar 1  : Vokal ialah vokal la cikgu

Cikgu  :  Tolong la serius sikit, saya tanya soalan basic budak tadika jer ni. vokal tu sapa?

Pelajar  2 : VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA CIKGU. [Lepas tu dia buat iklan macam bawah ni].... "yang penting suara, bukannya rupa"




Cikgu : pengaruh TV betul la ampa ni

Pelajar 2 : Cikgu, saya tau VOKAL tu apa..

Cikgu :  apa??

Pelajar : Vokal tu yang orang lontarkan suara "DO RE MI FA SO LA TI DO...."

Cikgu : woowww..bijaknya..balik satgi pi TIDO. mana tau dapat ilham tulis lirik. boleh jadi terkenal. Kalau dapat 10 orang macam kamu ni, habisla..

Pelajar 3 : Vokal tu HURUF la cikgu

Cikgu : ada saya bagitau vokal tu ayam????

Pelajar 3: cikgu ni, nak melawak sikit pun tak boleh

Cikgu : Dah Vokal pun tak tau. masuk balik la tadika.

Semua pelajar : VOKAL tu A,E,I,O,U cikgu

Cikgu: Ha..tau pulak

Pelajar: Biasa la cikgu. kami tingkatan 2, bukan budak tadika...

Cikgu : @@#$^&&%&**&!!1


Wednesday, October 12, 2011

Saya dan Tugas


18th November 2011 until 2 January 2012, is a school holiday. It sounds good for others but not for me.  Saya tidak akan bercuti pada cuti sekolah hujung tahun ni sebab

# menjadi pengawas peperiksaan SPM (rajin dan baik hati menggantikan orang..tapi takpelah sekolah sekangkang kera dengan rumah jer pun..hikhik)

# marking paper FIZIK SPM

# Making MODULE for MATHEMATICS and BM 


"GIAT TEKUN TANDA JAYA!!!!YEAYYYYY"


Sila hayati kata-kata di bawah yang sangat menyentuh hati :)


sila klik pada gambar untuk tumbesaran yang maksimum



p/s: berokband saya memang berokkk la..bila dah bayar, slow gila..tak bayar, laju pulak..siap leh download movie..ceittt

Saturday, October 1, 2011

Yang Mana Satu??




Cuba perhatikan gambar di atas..cuba teka apa yang aku sedang buat?? (Soalan PMR 2011..Teehhe~)


A. INSAF DENGAN MEMBACA NOTA for EXAM
B. RAJIN DENGAN MENANDA BUKU
C. BERGEMBIRA DENGAN MENONTON TV
D. BERFOYA-FOYA DI FACEBOOK
E. INSAF DENGAN MEMBUAT ASSIGNMENT
F. BERJALAN-JALAN DI BLOG
G. BERMESEJ-MESEJ DENGAN ENCIK TUNANG DI HP

Cer teka..cer teka..



DAN JAWAPANNYA....




Semua kerja aku buat. mau juling mata ni.."GIAT TEKUN TANDA JAYA" betul kan aku ni??


Aku nak share satu lagu yang betul-betul-betul aku addicted buat masa ini






[MAHA MELIHAT- Opick featuring Amanda]

Seiring waktu berlalu tangis tawa di nafasku
Hitam putih di hidupku jalani takdirku
Tiada satu tersembunyi, tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi Engkaulah saksinya

*Kau yang Maha Mendengar
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
PadaMu hati bertobat
Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Pemyayang

Kau yang Maha Pelindung
PadaMu semua bergantung

Yang dicinta kan pergi
Yang didamba kan hilang
Hidup kan terus berjalan
Meski penih dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang waktu hilang dan terbuang
Andai bisa ku kembali hapus semua pedih
Andai mungkin aku bisa, kembali ulang segalanya
Tapi hidup takkan bisa meski dengan air mata




Wednesday, September 21, 2011

Akibat Tersyasyul

Tempat : Di Dalam Kelas
Masa : Di suatu Petang


Cikgu memberi latihan dan sedang menunggu pelajar menyiapkan latihan tersebut. Tetiba..

Cikgu : Kaya yer students kelas ni

Pelajar : Kenapa cikgu??

Cikgu : Warna-warni G-STRING kamu

Pelajar : G-String???sapa yang pakai cikgu? macam mana cikgu tau??

Cikgu : Kawan-kawan kamu la. macam-macam warna ada. Kaya sungguh..

Pelajar : sapa cikgu??

Cikgu : tu ha..(sambil menuding jari ke arah seorang budak perempuan)

Pelajar : Wei, Si A pakai g-string (sambil ketawa-ketawa)

Cikgu : Apsal pula kamu ketawa, betul la. tengok kat tangan dia. g-string warna hijau lagi

Pelajar : Cikgu, tu g-shock la...

Cikgu : @!&%%%&**@ adoii.kenapa la dengan confident nya aku sebut g-string ni. tu g-shock la..adoii..adoiii..malu (berkata di dalam hati)

Pelajar : hahaha..cikgu, kantoi!!!!

Cikgu : Saja jer nak uji tahap pengetahuan kamu.


Loceng berbunyi..

Cikgu : *berkata di dalam hati.." nasibla dah habis waktu. tebal muka aku seploh inci kut. arghhhhh.."



ini rupa g-shock yang santek bergaya kau memang d-bommmbb. pink gitu nyahhhh


memalukan diri di khalayak ramai, sungguh tak ketahuan. ni la akibatnya kalu 1,2 minggu ni asyik ajar POEM jer. foning-foning sudah..


p/s: berhati-hati tatkala mengeluarkan sesuatu perkataan...

Tuesday, September 20, 2011

Dear Me


Dear me,
Please get yourself organize,
Please focus on what u do,
Please list out the things-to-do,
Please prioritizes your work!!
Please highlight important dates,
Please do, do, do <---yes i do, i do, i do, do do do do (refering to rhythm 'i do' BY Colbie Caillat)
so that..
u not be left behind

Give me the strength both spiritually and physically to do the work you have called me to do,
Give me the strength lightly to bear my joys and sorrows,
Give me the strength to make my love fruitful in service,
Give me the strength to fight with keMALASan :)



p/s: sedang berMOOD POEM untuk minggu ni sebab nak habiskan POEMs..arghhh..see the words HIGHLIGHTED?? we call it as ANAPHORA atau anafora in malay. Anaphora is repetition of the same word or group of words at the beginning of successive clauses, sentences or lines. Baiklah pelajar-pelajar sekalian, selamat belajar. haha ^_^




Saturday, September 17, 2011

Save The Date : Suraya & Fahmi's Solemnization Day


3 September 2011 was the biggest day of my classmate aka my BFF aka bla bla bla yang sewaktu dengannya. Suraya and her husband, Fahmi solemnization day!! Dengan sekali lafaz, Suraya sah bergelar isteri kepada En. Fahmi. Alhamdulillah..



masa ni tengah dengar khutbah dari Tok Imam..kenalah bersoal jawab dengan tok imam dulu kan. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan mereka berdua masa ni kan. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar :)




Subhanallah, she's really gorgeous in that white jubah. That's my beautiful princess, Suraya!! She's so elegant and look very lovely in that stunning dress.







I'm happy for both of u and i feel blessed that i had the opportunity to be there, to know Sue before she became Fahmi's wife..teehhe~



To Sue and Fahmi,

I wish both of you the very best of marriage life. May Allah s.w.t bless this newlyweds and may their future be filled with love and happiness. I'll pray that the journey that both of you will go through, will be smooth sailing and get barakah in every steps of the way. Semoga mendapat cutiest and soleh babies. Insyaallah..Amin!!

nak jugak ambil seri pengantin kan..hehe



"Semoga Allah memberi berkah kepadamu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua (pengantin laki-laki dan perempuan) dalam kebaikan."


Just for both of u ^_^



We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma



p/s: agak panjang entry i kali ni. besalah dah lama kut tak update blog. dasar pemalas, cenggini la..hehe




Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya


Entry ringkas dan padat


Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR DAN BATIN





bersama en. tunang in turquoise color





Wednesday, August 17, 2011

Catatan Ramadhan 3: Faedah Ramadhan


Allah telah mewajibkan umat Islam melaksanakan ibadat puasa di bulan Ramadhan semenjak bulan Sya'ban tahun 2 Hijrah berikutan turunnya ayat 183 Surah al-Baqarah yang bermaksud:
"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.."


Antara faedah Ramadhan ialah:

  • melahirkan belas kasihan terhadap golongan miskin
  • mendidik nafsu dan jiwa ke arah kebaikan
  • dapat merasai apa yang ditanggung oleh golongan miskin
  • mendidik budi pekerti untuk memiliki sifat-sifat terpuji
  • puasa mengajar kesabaran dan berperaturan
  • puasa mengajar seseorang supaya beramanah terhadaap diri sendiri
  • puasa menyebarkan kasih sayang dan persaudaraan dalam jiwa manusia


Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat tinggi darjat dan besar martabatnya di sisi Allah s.w.t dan RasulNya, ia juga penghulu segala bulan.

May This Ramadan be as bright as ever. May this Ramadan bring joy, health and wealth to you




Sunday, August 7, 2011

Catatan Ramadhan 2 - SURVIVAL TIPS FOR TEACHERS


These are some survival tips for teachers (special for all the teachers out there)

  • Reflect on the main reason you become a teacher in the first place. Was it your childhood dream or mainly because you did not have much choices then? Why on earth are you still a teacher now? Find the answers in your heart. What you are today is a result of how you first took off in this noble profession...
  • Look back into history - all great individuals were teachers. Rasulullah SAW was a great mu'allim/murrabi. Imam Al-Ghazali, Ibnu Sina, Gandhi, Hippocrates, Buddha, Lao Tzu, Mother Teresa, the list is non-exhaustive. These great people shared a common teaching style - they touched the hearts of each student they encountered (student-centred teaching). How about you?
  • Honour the students' trust in you. Keep their secrets. Do not spread out the private info they confided in you to other teachers in the school, unless it's related to safety and legal matters. Even then, just tell the principle/headmaster. Confidentiality is a part of teaching ethics
  • Be a great teacher who inspires. From William Hart - a mediocre teacher tells, a good teacher explains, a superior teacher demonstrates & a great teacher inspires! Convince your students that you're a different breed of teacher - the one who really cares & prays for them, every time, every day!
  • Prioritize the weakest student in your class, instead of the cleverest. Those who are gifted with superb IQ could sail thru' without much of your help. It's the weakest who needs you the most. Don't ignore him/her. Look at her/him with a different perspective today - full with hopes & dreams!
  • Assign a special task to your students today : ` Write ONE word that best describes my teacher, Puan/Mrs/Dr/Prof/Mdm ....(fill in the blank with your own name)' Provide each student with a post-it note. Input should be anonymous. Pass around a small box to collect the notes. Paste them on a wall surface (in your bedroom) - the words describe what the students see in you!
  • Teach with all your heart, imagine the students are your own flesh and blood. Thank Allah (again & again) for the honour of being a teacher. Focus your energy before stepping into class. Remind yourself of the responsibilities put on your shoulders. Finish this statement : ` At the end of this session, my students should be able to.....'





special thanks to Dr Harlina Halizah Siraj for the good information shared

p/s: ^S.A.B.A.R^

Monday, August 1, 2011

Catatan Ramadhan 1: Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak

Take five minutes..

i know, my blog dah penuh dengan sarang labah-labah, sarang burung, sarang semut..tapi insyaallah, bulan puasa ni akan bertanggungjawab terhadap blog ini..beriya-riya jer ayat kan. rasa macam nak mengupdate menu masak-memasak la sebab aku tengah rajinkan diri menjadi surirumah la sekarang ni. kalau tak kerana leteran 100m/s oleh puan emak nescaya takdak aku geraknya..


"dah nak jadi bini orang pun malas lagi. bukan taktau nak masak, malas..."

"ala mak..nanti dah jadi bini orang kena masak, boring lak, sekarang rasa masakan mak dulu. masakan mak kan terbaik dari ladang"


Baik punya ayat kan. mesti kena ada kata-kata semangat dari puan emak, baru ada semangat nak buat keja.

Hari ni, aku berjaya membakar ikan talapian, buat popia goreng dan cekodok. Masakan lain chef Puan emak la yang buat. haha. see? aku rajin kan =)

Bersempena dengan bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni aku nak ucapkan

SELAMAT BERPUASA


kepada semua muslimin dan muslimat sekalian..


Sedikit info berkenaan bulan Ramadhan yang aku pernah baca

# Melalui kajian Sains didapati berpuasa akan menurunkan glukos darah, tekanan darah khasnya tekanan darah sistolik dan juga lipid darah. Puasa juga turut menurunkan berat badan

# menambahkan kesihatan jiwa (dari sudut psikologi).

# Bacaan Al-Quran pula meningkatkan daya ingatan di samping ketenangan jiwa

# Melalui Solat Terawikh dapat membakar rata-rata 10 kalori tenaga setiap rakaat di samping dapat meningkatkan kesihatan tulang, otot, sendi dan lain-lain.


jom tengok video ini :)




Sunday, June 19, 2011

Chocolate untuk Chenta Hati


Hari Khamis lepas, sekolah i ada sukantara waktu pagi, so petang tu ada la masa sikit. Semenjak i sekolah petang ni, memang susah la nak lelapkan mata waktu petang. Dah jadi biological clock kut. Puas dah guling-guling atas katil, dengar lagu yang menyiurkan, tapi langsung mata i tak tergoda untuk lelap. Then, i ambil keputusan merajinkan diri buat chocholate. Memandangkan i ada sedikit masa ditambah dengan sedikit kerajinan, i bersemangat membuat chocolate untuk enchik tunang i. For our anniversary. Kononnya la ek. He :)

Habis i godek-godek sorang-sorang di dapur, akhirnya i berjaya juga siapkan HOMEMADE CHOCHOLATE ni.


~ TADAAA ~





Cantik tak??cantik tak?? Sila kata cantik, kalau tak i merajuk..teehee~

Actually, choc ni manis sikit la. Bagi sapa yang ada diabetis tu memang tak digalakkan makan. Kalau i tak letak badam kat tengah-tengah tu nescaya kemanisan dia melampau-lampau. i buat perisa blueberry dan white choc. white choc tu yang manisss tu. Memandangkan i takde word's mold, so takdela words..he




p/s: Dis week nak pergi buat pre-wedding photoshoot d Putrajaya n Shah Alam..yezzzaaa~

Sunday, June 12, 2011

Bertanya dan terus bertanya


Korang pernah tak mengalami situasi ni??persoalan yang seringkali ditanya


Masa single.....



Dah berpasangan...



Dah kawen
...



Dah mengandung...





Dah bersalin..(pantang pun belum habis lagi)




seterusnya..dan seterusnya..serta seterusnya..seterusnya lagi....

Conclusionnya..orang akan terus bertanya dan tanya dan tanya dan tanya lagi..eh, semua orang peramah apa. tu yang rajin bertanya tu. hehe.. inilah lumrah manusia...

Jadi, kita hendaklah sentiasa bersedia dengan jawapan yang boleh kasi gugup jantung orang bertanya tu (kasi gegaqqqq). jawab jer la apa nak dijawab asalkan ada jawapan. ye dak??


p/s: apsal lak rajin bebenor aku malam ni duk main lukis-lukis ni. keja bertimbun-timbunan..huahua..

Thursday, June 9, 2011

Budak-budak zaman sekarang


Ini cerita pagi tadi..

Sedang aku membusykan diri menyidai baju yang berlambakan di ampaian, datang dua orang budak berbasikal.nak ngorat kut.hehe..takde la. budak-budak tu memang suka berbasikal keliling kampung. Budak-budak ni dalam lingkungan 6 tahun macam tu la. Baru tadika..


Si Budak A: DIK NI (panggilan aku di rumah) dah kawen kan {beritahu dia kepada kawan dia}
Aku : hanya tersenyum melihat gelagat mereka
Si Budak B: Yela, dia dah kawen kelmarin
Si Budak A: Lepas dia kawen mesti dia BEROMEN kan..(sambil gelak-gelak)
Si Budak B: Yela..mestila dia beromen-romen..cium-cium..tuttttttt


Mereka mengulang ayat yang sama berulang kali. Seperti seorang dewasa yang tahu segala-galanya..

Fuh..berdesing aku dengar tapi aku buat taktau jer. Malas nak layan. Silap hari bulan, ketul batu aku kena. Ingat lagi, masa aku tengah sapu sampah di luar rumah, tak semena-mena, aku dibaling batu besar. Hangin la juga aku masa tu. Nasib la mak aku tolong back up.

Aku pun tak tahu kenapa dan salah siapa sebenarnya..aku terfikir juga, macam mana la budak-budak ni tahu dengan mendalam sangat ni. Mereka pernah melihat atau mendengar semua benda-benda lucah sebegini rupa. Aku pun tak tahu. Selalunya orang belajar dari pengalaman. Kalau dia mendengar dan melihat, dia akan tahu segala-galanya. Sebab itulah TELINGA, MATA dan MULUT ini perlu dijaga sebaik-baiknya.

Masa aku umur sebaya mereka ni memang tak tahu apa-apa la. Macam innocent gila. Aku pelik la juga, budak-budak ni belajar di sekolah macam tu ka??setahu aku, kalau setakat tadika, takdela masuk bab-bab macam tu lagi. Sekolah rendah pun maybe ustazah ada cerita berkenaan haid. Itu pun masih blur2 lagi..

Budak-budak zaman sekarang, banyak yang mereka tahu. Harap-harap boleh la jadi saintis besar nanti sebab banyak mengkaji kan...hikhik


p/s: sedang menyambung entry e-day :)


Tuesday, June 7, 2011

Ikatan Cinta


Alhamdulillah, syukur. majlis 5 Jun 2011 berjalan dengan lancar. Terima kasih yang tidak terhingga kepada mak, ayah, kakak, abang, adik, sedara-mara, rakan-rakan, jiran-jiran dan orang-orang yang telah menjayakan majlis pertunanganku.

Saya dengan rasminya sudah bergelar cik tunang kepada my luvely encik tunang, Mohd Hafize b Kassim..

Kenapa pilih 5 Jun?? sebabnya 6 Jun is our ____ anniversary..

Pesanan encik tunang:
@ lepas ni taknak gaduh-gaduh dan majuk kuat sangat tau {*hoyeayyy..itukan warna-warni kehidupan..ceq terharu la}
@ jangan gelak kuat-kuat tau {i tak boleh ubah.it's spontaneous la tp i can control la..cup2..i sopan santun what.hehehe (ketawa tutup mulut)}
@ must belief and respect each other {i WILL do that!!}
@ jangan tanggalkan cincin tunang u tu {tapi kan..i takut batu dia tercalar. cik tunang u kan ganas. hehe (ketawa tutup mulut lagi)..bahekla..i akan jaga elok-elok}
@ SAYA SAYANG AWAK HINGGA AKHIR HAYAT (uwaaa..i sedang nangis. perasaan after tunang lain wwooo dari masa kapel. bagi i la)





p/s: nanti i sambung cerita my e-day yer :)

Sunday, May 22, 2011

In Coming....Do It Yourself

Semalam berjaya menggubah dan mengubah sometime special..



Sangat-sangat berpuas hati dengan hasil kerja sendiri..kenapa tidak berwarna???nanti tak surprise LOL.. @_@



P/S: sangatla dup..dup..dup..hokey, sambung membuat kereja yang saya suke

Friday, May 6, 2011

Kisah misteri bukan misery ataupun biskut merry


Dah lama rasanya tak mengedate dengan blog terchenta ni. ups, mengupdate yerr..busy sangatkah aku??rasanya tak kut. Adalah beberapa entry dalam draft tu tapi sekerat je la aku taip. tetiba otak menjadi blackout. terbengkalai macam tu jer. perrghhh ayat kan..pelik..peliksss

Korang pernah melalui kisah misteri yang bukan misery mahupun biskut merry tak??aku baru jer mengalaminya di sekolah baru-baru ni. Selalunya la kan, banyak kejadian misteri mesti dekat sekolah atau bangunan-bangunan yang ditinggalkan. maybe sebab keras kut tempat tu. yerlaa, dibuat daripada batu-bata..ye dak??

Ceritanya begini..(teknik sapenssss)

letak gambar menambahkan unsur saspens. terima kasih encik google..


Pada suatu petang yang hening, aku dan kawan aku dengan rajin dan tekun tanda jayanya membuat kerja sekolah yang bertimbun-timbun di bilik guru. Sangat busy la bulan ni weii..macam-macam aktiviti di sekolah. Rasa nak tidur pun ada juga dengan kenyamanan suhu bilik. Kalaulah ada bantal busuk tatkala tu, nescaya aku dah lentok.

Tetiba.. (teknik saspennnss lagi)

Aku terdengar suatu bunyi shhhhhhrrrrr..shhhhhhrrrrr diikuti dengan bauan yang sungguh harum bak perfume escada moon sparkle ku..

"kak teh, ada dengar tak??da bau tak??" tanya aku kepada kawan aku

"kak teh ingatkan kak teh jer yang rasa macam tu" jawab kawanku

"kak teh, jom pi solat Asar" kataku untuk melarikan diri dari tempat tu
(dah la sejuk masa tu, dengan suasana seram tu buat bulu romaku mencacak)

"jap ek, kak teh nak siapkan kerja ni jap" jawab kawanku.

15minit kemudian.. (teknik saspen lagi..lagi)

Perkara yang sama berlaku kembali. Bunyi shhhrrrrr..shhhrrrr diikuti dengan bau yang sangat enak betul-betul menyeramkan aku. Lantas aku dan kawanku blah dari bilik guru menuju ke surau.

Di surau sekolah, aku menceritakan kejadian tu pada rakan sekerja yang turut berada di surau itu

"Kak ju, tadi kan..masa tengah buat kerja di bilik guru, terdengar bunyi shhhhhhrrrrr..shhhhhhrrrrr pastu ada bau wangi. Memang sekolah ni keras gak ek?" tanya aku inginkan kepastian.

"Di bilik guru ke??memang keras pun" jawab kak dengan slambernya

"ye ke??seram dah ni kak.." kataku

"hahahahahahahahah..lawakla.." kak ju gelak dekat aku

"kenapa kak Ju gelak ni??" tertanya-tanya aku. Adakah muka aku muka cuak gila ataupun aku buat lawak ala-ala Amir??

"Hang ni dah orang yang ke berapa kena dik oi. Tu semua angkara AMBI PUR la sayang" kata kak ju

"haa???tak paham.." masih tertanya-tanya macam budak tadika baru belajar ABC

"Dekat bilik guru tu depa letakkan ambi pur. bila dah set berapa minit, keluarlah bau. yang bunyi tu bunyi dia press perfume tu la" terang Kak Ju

ceitt..ceittt..ceitttt...aku tertipuuu..tipah tertipuuu

sia-sia ja bulu romaku mencacak..apsal la tak pernah terfikir tu semua angkara AMBI PUR..arggghhhhh..

inilah rupanya hantu ambi pur yang berjaya menyeramkan aku..ceittt..mensampah betul laaa


saya suka purple..purple suka saya..hikhik (tetibaa...)


p/s: counting the dayyyyyy

Thursday, April 7, 2011

Libas Rotan Laju-laju..Ngeri weeeiiii

Hari ni masuk kelas semua students diam je. Pen jatuh pun leh dengar dengan jelas...semua kecut perut gara-gara mendengar libasan rotan selaju 100m/minit oleh tuan pengetua. Fuh, macam rasa di pusat serenti jer..

Tuan Pengetua saya sangat la tegas. Tapi sangat profesional.

Hari ini ada beberapa orang pelajar ditangkap sebab ponteng sekolah. Selepas intipan dibuat oleh guru disiplin yang gila kentang punya garang (suara tak payah pakai mikrofon) dan dengan menggunakan teknologi yang ada. Merakam gerak geri budak-budak di tengah hutan semak samun..

Pelajar: "Cikgu, saya tak ponteng, sumpah cikgu"

Guru Disiplin: "Ni sapa ni dalam video?? hantu kamu bela ka??"

Pelajar terdiam. Kan dah terkantoi. berani pulak main sumpah-sumpah kan. sendiri dapat malu.


Pengetua sangat-sangat bengang. Terus call parents budak minta kebenaran nak rotan. Kalau nak bukti terang bederang ada kut.

Tadi semua budak kena rotan 4x. Siap letak mikrofon boleh dengar satu sekolah..fuhhh..mencacak bulu roma dengar..berdesing telinga. ketaq lutut weii..lepas tu dengar budak mengerang sakit...hokey, ini adalah balasan dunia, belum balasan akhirat. bertaubatlah wahai pelajar-pelajarku..

Dalam banyak-banyak budak yang ponteng tu ada sorang budak kelas aku yang involve sekali. Budak pompuan okey. Dipercayai tengah main raba-raba. Apa kejadahnya permainan tu??

Hokalohh..kalu nak meraba-raba pun pergi la hotel ke rumah tumpangan ke. Ni meraba-raba di semak samun. nampak sangat low-class kan. Kalau tengah ko stim tu tetiba ular sawa datang belit. tak ke naya. cari la tempat yang selamat skit. Kalau tak bernasib baik pun, kena cekup dengan orang JAIK..ni kalau dalam hutan tu, silap hari bulan jumpa rangka jerr..nauzubillah..

Ya Allah, apa nak jadi dengan budak-budak sekarang. Bagitau dekat parents pergi sekolah, last-last buat sekolah sendiri dalam hutan semak samun..


Jadilah orang baik, sehingga orang-orang yang belum mengenal kebaikan akan mengenal kebaikan dengan mengenal Anda


Smart people learn from their own mistakes. Smarter people learn from the mistakes of others. A Champion is someone who always try to get up even when he/she can’t




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails