Friday, December 30, 2011

Sweet and Lovely Video [Animation]


The videos below are recommended to those who are in love, thinking of sweet moments, release all the bad mood and try to catch up what they want in their life..I like their animation and also the song. Make me (^_^) (*_*) always and always..let's watch it ^_^


1) Don't Let Me Fall by Lenka



2) Can't Smile Without You




3) Love Story by Taylor Swift



4) Perfect Two by Auburn



5) Count On Me by Bruno Mars




6) Always On My Mind by Willie Nelson




“What is love? Love is when Khadijah r.a spent her entire wealth on this Deen for the man she love. Love is when the Prophet s.a.w took the glass that Ayesha r.a drank from and put his lips on the exact place she put her’s and then drank. Love is when the Prophet s.a.w had a race with Ayesha r.a and joked with her when she lost. Love is when Zainab r.a would sacrifice her most prized possession, her everything for her Husband. Real Love is not based on romance, candle light dinners and walks along the beach rather it is based on respect, compromise, care and trust”









Wednesday, December 28, 2011

Melangkah Ke Tahun Ketiga Bergelar 'Pendidik'


28 Disember 2009, bermulanya perkhidmatan aku sebagai pendidik. Sekolah pertama aku ditempatkan ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Putra, Langkawi.



Melangkah ke tahun Kedua perkhidmatan, dapat berpindah ke Kuala Muda/Yan. Tempat tanah tumpah darahku. InsyaAllah akan di daerah ini juga mengikut bakal suami . Tahun 2012, merupakan tahun ketiga bergelar pendidik.

Alhamdulillah, selama bergelar pendidik ini pelbagai cabaran dan dugaan yang terpaksa ditempuhi. Ramai orang selalu berkata,

"Cikgu, kerja setengah hari saja kut, setakat mengadap anak murid tu apa la sangat"

Ambil itu secara positif, mari tanamkan azam dan abaikan bisikan-bisikan manusia yang tidak pernah pandai menilai. Walaupun mereka semua di luar sana tidak tahu tugas sebenar pendidik di sekolah. Kitalah kerani, kitalah guru, kitalah pembantu kewangan, kitalah setiausaha, kitalah driver, kitalah pengawal keselamatan, kitalah PA, kitalah polis, kitalah tukang kebun, kitalah jurulatih, kitalah jururawat..terimalah semuanya dengan ALHAMDULILLAH sebab itulah pintu rezeki seorang guru. Memberi fokus dalam mendidik pelajar adalah lebih penting daripada mendengar kata tohmahan terhadap guru.

Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Bahawasanya jika kamu mengajar seseorang lalu dia mendapat kebajikan yang lebih berharga daripada dunia dan segala isinya"


Menerima ucapan,

"Terima kasih cikgu di atas jasa cikgu selama ini mengajar saya. Saya telah berjaya menjadi seorang pelajar cemerlang"

"Dulu saya nakal di sekolah, tetapi apabila saya memikirkan kembali kata-kata cikgu saya mula fikirkan kehidupan saya. Walaupun saya tidak pandai seperti rakan lain, tetapi saya akan berusaha untuk menjadi seseorang yang berguna untuk ibu bapa dan keluarga saya. Terima kasih cikgu."

"Thank you teacher for guiding us, inspiring us and making us what we are today"


..adalah merupakan saat yang paling menggembirakan untuk seorang guru. Ucapan "TERIMA KASIH" daripada seorang pelajarnya yang menghargai jasa dan pengorbanan seorang guru merupakan saat terindah buat seorang guru apatah lagi mendengar kejayaan anak-anak didiknya.




Firman Allah s.w.t dalam Surah Ali 'Imran :

"Allah menerangkan (kepada sekalian makhluk-Nya dengan dalil-dalil dan bukti), bahawasanya tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Yang sentiasa mentadbirkan (seluruh alam) dengan keadilan dan malaikat-malaikat serta orang-orang yang berilmu (mengakui dan menegaskan juga yang demikian); tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; Yang Maha Kuasa, Lagi Maha Bijaksana"


Dalam ayat di atas, jelaslah bahawa, Allah s.w.t memulakan dengan nama-Nya, kemudian dengan para malaikat-Nya dan kemudian dengan ahli ilmu. Dan ini sudah cukup membuktikan betapa tingginya martabat ilmu dan ahli ilmu itu sendiri.


Guru adalah untuk dihormati bukan untuk ditaksubi. Sebagai pendidik, marilah kita menjadi pendidik yang memberi ta'dib dan tarbiyyah kepada insan bergelar murid. Jadilah pembimbing ke arah kecemerlangan hidup di dunia dan akhirat. InsyaAllah..^_^




p/s: Masih ingat kata seorang ustaz, tugas seorang pendidik ini adalah tugas yang sangat mulia. jangan sia-siakan tanggungjawab kita sebagai pendidik. Insyaallah setiap titik peluh kita mengajar untuk kebaikan pasti akan menerima ganjaranNya. Kita mendidik anak-anak didik kita menjadi insan yang berguna, InsyaAllah Allah akan memudahkan urusan kita. Kebanyakan anak guru insyallah akan berjaya ^_^



Tuesday, December 20, 2011

Rindu En. Dibios Cinta


Sudah almost 2 weeks tak ketemu en dibios cinta dan minggu depan is his birthday. Wajib lah mendapatkan surat beranak baru (habis duit bonus ceq). Kalau tak, sudah pasti dikacau-kacau oleh Abang J dan Abang P..yeahhaaa...

en dibios cinta bersama en. viva forever

Semalam pergi  Christmas Fragrance Gala Fair di Sogo, KL. Grab couple set perfume yang sangat best baunya. Lagi best dapat free gift. Price pun memang sangat-berpatutan dengan barang. That perfumes as hantaran nanti. Salegirl tu baik hati kasi two samples perfume for every set. Dapatla guna sebelum boleh buka spray diamond bottle yang besar tu. En. Tunang pun suka bau perfume for men tu..best woooo
(beli sikit-sikit-sikit lama-lama jadi berbukit-bukit..yer dak??)


Christmas Fragrance Gala Fair

Thursday, December 8, 2011

Sudah Tamat

Assalamualaikum..

Rasanya nak start berblog secara serius kembali. *Rasa jer la yer*
Sudah agak bersawang rumah saya ni kan. dasar pemalas cenggini la kan. Everyday masuk blog, lepastu tengok&usha update from blogger yang saya follow. tu jer.. tak terasa gatai tangan nak mengupdate blog sendiri pun.

Ok. sekarang ni saya mula addicted pada blog BRIDE-TO-BE..excited baca review, story and DIY yang diorang buat. So, nanti di side kanan blog saya ni akan ada la MENU baru B2B..,

Hari ni, hari last i jaga exam. hoyeeayy..tak terasa bosan la plak jaga exam ni. (ye kerrrr????) Nasib saya bahek hati ganti orang kan. Last paper hari ni adalah subjek GEOGRAFI 1. Masa: 1 jam 15 minit. Jawab 40 soalan objektif. Dalam masa setengah jam, half of the hall dah kosong. 30 minit kemudian, hall tinggal 7 orang dari 44 orang pelajar. 7 orang ni sebenarnya dah habis menjawab pun tapi saja jer taknak keluar sebab nak tunggu ambil kertas soalan. Yela, kalau keluar awal, tak boleh bawa keluar kertas soalan sekali.

Tadi ada seorang budak nakai-comey nak keluar awal dari dewan peperiksaan. dia nak bawa sekali kertas soalan peperiksaan dia.

saya      : eh, nak keluar, kena tinggalkan kertas soalan
pelajar  : ye ke, xpe la. tak jadi keluar.
saya       : kenapa pula?
pelajar  : ingat nak ambil kertas soalan nak check di rumah
saya       : ala, bukan boleh buat pembetulan pun
pelajar   : uihhh, cikgu taktau. saya di rumah 7 bulan nanti takdak keja nak buat. boleh la saya check jawapan. At least, saya boleh aim la saya dapat berapa geografi. Lepas tu, boleh la memikirkan masa depan saya.
saya       : ha, yela tu. dah tu. tunggu la lagi 30minit baru keluar

15 minit kemudian

pelajar   : bosan la cikgu duk dalam dewan ni. saya keluar la cikgu. lepas habis exam, saya mai ambil kertas soalan saya yer
saya       : Yela, giat tekun betul la budak ni

Sungguh kelakar budak ni. Nasib dia comey :P

Bila dah habis peperiksaan, pelajar mulalah rasa MERDEKA!!! Macam-macam karenah diorang ni. Dan semestinya ada yang bawa bunga api dan mercun nak meraikan kemerdekaan mereka sebagai pelajar yang beruniform sekolah. Macam-macam ragam betul. Teringat pula kenangan waktu sekolah dulu..huhu :P

Untuk Tahun 2012, ada 2 benda penting yang guru-guru akan tengok iaitu:

Jadual pembayaran gaji tahun 2012

Takwim persekolahan sesi 2012




Dan, esok akan BERCUTI. Destinasi = key el..



p/s: next entry..nak update wedding kengkawan yang saya attend. :)



Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday : Life

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails