Wednesday, August 25, 2010

Air Semut????


Cam menarik kan air kat atas nih..ni la yang dinamakan AIR SEMUT..haha..


Bahan-bahan:
- Air Kosong
- semut
- gula


Cara membuatnya:
Masukkan berapa banyak air kosong ke dalam gelas (ikut suka korang la)..pastu carilah semut2 yang duk melata kat umah korang tu..kalau korang tak dapat jumpa..senang je..letakkan gula tepi gelas..komfem semut tuh akan merayap2 dengan sendirinya kt dlm gelas korang..hebat kan..so..cam tuh la cara membuatnya.senang lagi simple kan..cup2..gula tu korang leh ganti ngan madu..asalkan dia manis yer..huahuahua..


Tak pasai2 org igt aku tak senonohkan..tak kira..tetiba aku nk tulis entry nih selepas aku lalui pengalaman yang memalukan dalam kelas tadi..aku sangat susah nk igat nama students..tu kenyataannya..8 kelas aku ngajar..camne nk igt tuh..makala kata dalam kelas tu da 30 org..fuhhh..banyak tuh..(alasan semata-mata)


Tadi aku punya geram kat sorg student nih..dah la masuk kelas lewat pastu leh duk nganga tak wat keja..hangin la aku..


"Rahmat..ang duk buat pa la tuh..tak reti2 nak salin pa yang cikgu tulis kat whiteboard tuh"


dan selepas itu:


"Rahmat yang depan tu la cikgu..duk salin elok je..nih Zakaria" (students tu gelak terbahak-bahak)


Memandangkan aku terasa malu yang teramat sangat..aku mulalah cover..


"Ok kelas..Yang Dipertua Agung merupakan Ketua Negara..dilantik daripada 9 buah negeri di Malaysia..apakah negeri2 tu?"...


wei..pandainya aku wat ayat supaya students tuh tak gelak..dan aku sndiri tak malu..hahaha..blushering gila la time tuuu..dalam hati:


"nasib aku pandai ubah topik..kalu tak komfem2 la aku kena nanti"


Tu kisah dalam kelas tadi..nih kisah len lak..


Aku nih mmg cepat pelupa la..Kalu subjek2 yang nak kena igt nih komfem2 la aku tak leh skor..igt lagi masa tryer SPM dulu..Biologi aku dapat 8E..add math ngan Math leh lak aku skor A..hampeh kan..aku memang ssh nak igt..bacalah 3,4 kali, tak ingat-ingat gak..nasibla exam SPM betol aku leh skor A biologi..tapi sejarah aku B..haha..sejarah termasuk dalam subjek yang perlu membaca dan mengingat yer kawan2..haha


Aku tak tau la camne la aku terjebak ngan Biologi kat Matrik dulu..bengong wei masa matrik dulu..rasa cam nak balik umah p berniaga cucuk ja..pa lecturer ajaq aku tak paham..arrrgghhhh..sungguh tekanan..tapi aku try gak sebab aku punya target nak ambik Farmasi tapi apakan daya..result aku tak kesampaian nk amb kos tuuu..sedey2..xpe2..aku continue ngan Education..memang nih rezeki aku..see..skrang aku dah bergelar cikgu..hehe


Cam tersasar jauh jer dari cita air semut nih..pa kaitannya??


aku rasa kan..dulu2 mesti aku banyak minum air semut..patutla aku jadi pelupa..haha..hebat tak??salah air semut lak kan..cup2..aku minum secara tak sengaja yer..semut tuh mungkin tergoda kat air aku..tak pun dia berminat nak wat survey kat abdomen aku..betoi kan jawapan aku..haha..Hargai pa yang korang miliki...nnggeeee~




p/s: Sebelum nak mulakan sesuatu tuh bacalah bismillah dan doa penerang hati..mudah-mudahan..pa yang kita belajar tu diberkati...Baca berulang kali..cuba paham kan..bukan semata-mata nak ingat je..kalu benda2 tuh semua dah bercampur mulalah menjadi PELUPA..sekian..he3


2 comments:

Yuyun@HanLeeYun a.k.a. KuLaT_NaKaL said...

menarik resipi air semut tu..bleh arr cuba untuk berbuka puasa petang kang :p

RoSs_NiE said...

silalah cuba yuyun..sgt2 menarik..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails