Thursday, February 24, 2011

Alahai..

Actually i have a lot of works to do but something crossed my mind as i flipped through yesterday tragedy. Tragedy?? memory i think..Yesterday, i returned home late. I arrived at home at 8 pm. Not as usual. I'm not a hardworking teacher or dedicated or whatever sound goods. Keluar sekolah lambat because had fine my students. Sometimes, when in a bad mood plus in a kotex mood, of course la hormon kemarahan melimpah ruah. Then, start to berleter-leter..OMG, if i'm preggy at that time, of course la anak i yang kuar nanti mulut laser, yer dak??miahahah~

After finished my work, i went to the gate, waiting my bro fetch me. Suddenly, a little cute boy came crying to me. I asked him:

" kenapa ni nangis-nangis??"
" tak ada sapa nak ambil saya. Saya nak balik dengan apa"
" selalunya kamu balik dengan sapa??"
" Dengan kawan mak saya, tapi dia tak ambil pun"

Masa tu pukul 7 pm if i'm not mistaken. So, sebagai cikgu yang baik hati

"Takpe la, jom cikgu hantar kamu balik rumah"

Oohhoo..baiknya hati i kan.

When i arrived at his home, OMG, besar gila kut rumah. Takkan takde masa nak ambil anak di sekolah. Dekat jer kut. Ah, malas la nak fikirkan. Before i hantar budak tu balik rumah, i called his mother for a few times but :(((( ~(cikgu..sila bersangka baik, hokey?)

Quality time??Yes, I wanna talk about the quality time parents and children should have. As far as i can remember the time that i spent was so valuable, so precious and each moment taught us 'practical life'. We learn things by experienced it! That is how our parents taught us that make who we are now. Alhamdulillah...Look like a traditional style but an effective one..

Nowaday, there are a lot of social problems involving students. Who should be blamed??Teacher or parents? Selalu akan keluar ayat-ayat ni:


"Saya hantar anak saya ke sekolah, suruh cikgu ajar"

Hey, pakcik. Tugas cikgu memang mengajar anak pakcik. Anak pakcik di sekolah cuma dari pukul 7.30 pagi sampai 1.30 petang jer kut. Lagi 18 jam tu di rumah. So, tugas cikgu jugak ke nak pergi jenguk anak pakcik di rumah?? So, apa pula tugas pakcik???? If you promise not to believe everything your child says happens at school, I'll promise not to believe everything he says happens at home


"Anak saya mengadu cikgu rotan dia sebab tak bawa buku. Cikgu, tak bawa buku jer pun, bukannya bunuh orang"

Hello pakcik, kalau anak pakcik menipu macam mana??Dah tak siap kerja sekolah, bagi alasan tak bawa buku. Then, bila buat kesalahan, cikgu denda, balik rumah report dekat parents. Ada pula yang buat dramatik, tokok tambah. Yang lagi sadis, ada pula yang report terus ke balai polis. aiyaa..bila cikgu ambil tindakan, macam-macam pula jadi. Bila cikgu tak ambil tindakan, cakap cikgu tak buat kerja.


"Berapa sangat la gaji cikgu ni. Bapa saya bagi duit tiap-tiap bulan dah sama dengan gaji cikgu kut. Setakat pakai kereta kancil yang 2,3 hari nak runtuh tu apa class??

Ek..eleh..u know?? tugas cikgu adalah tugas mulia. Kenapa perlu nak bangga dengan harta dunia. Bawa bekal bebanyak amalan di dunia untuk dibawa ke akhirat. Kalau your parents kaya sangat, kenapa tak buat sekolah sendiri. Kan senang. Okey, cikgu pakai kereta kancil buruk, awak pakai mercedes besar tapi cikgu tetap bersyukur dapat mencari rezeki yang halal.


Ini semua situasi-situasi yang akan cikgu hadapi. Banyak lagi sebenarnya..Think back parents and future parents..you don't want to risk your kids life...SPEND SPEND SPEND your quality time with them .Bukan tugas cikgu jer mengajar, ibubapa memainkan peranan yang sangat penting. A teacher is one who makes himself progressively unnecessary.

A good teacher is like a candle - it consumes itself to light the way for others



~baii~


6 comments:

Gee Jah Noor said...

woww roshni speaking..cair tu...
suke entry nih!

zackir said...

haha kesian cikgu2 kt malaysia, sabo je laaa

tp ni bkn nk crita psl cikgu tp ada la kaitang ngan sekolah iaitu..

technician @ bhs saintifik dia juruteknik sekolah...

bila tny gaji, dia bgtau
1000 lbh sbln @ something la

bl internet down, tlfn TM

bl tny cr configure modem pon xtau

apa keja technician sklh ni pon xtau la huhu, tgk rilek ja, tkt tlfn bt repot krskn rsnya x perlu la technician, bt smk ja

tp yg syoknya kalu aku jd technician tu, rilek nk mmpoih keja, gaji seribu lbh wakaka

mcm mn technician di sklh cikgu?? hoho

Rossnie said...

miahahaha..tetiba rasa dh lama tk guna english..mngajar BM, klu maths leh gak apply..hikhik

Solihin Zubir said...

budak2 zmn skrg makin biadap..
parent pon sama naik je.. manja sgt anak tu..
asik2 nk salah cikgu.. haish!

MiZi said...

cikgu!!!! saya nak balik skolah ngan cikgu bleh x.. hehehe

http://www.contengcorner.com/2011/02/takdir.html

Rossnie said...

Solihin Zubir: a'a..betoi2..pantang silap. mcm2 benda tjadi..

MiZi: okey2..jom blk!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails